Barankowa pizza z czarnuszką

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pizza inna niż wszystkie, nawet do pizzy nie podobna, ale to ciągle pizza :)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - drożdże swieże: 20 gramów
    - woda: 0.75 szklanki
    - mąka: 350 gramów
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - czarnuszka: 1 łyżeczka
    - salami (cienkie plasterki): 35 plastrów
    - mozzarella: 200 gramów

Barankowa pizza z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barankowa pizza 1. Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i czarnuszkę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Barankowa pizza 2. Mozzarellę kroimy w kostkę. Z ciasta urywamy małe kawałki, każdy rozpłaszczamy w dłoniach, do środka dajemy plaster salami i zawijamy, formując kulkę. Kulki układamy na wysmarowanej oliwą formie w odstępach ok. 1-1,5 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25-30 minut. Podajemy z sosem czosnkowym lub pikantnym sosem pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy