BARDZO SOCZYSTY SCHAB

4.49 (158 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

SZYBKO I SMACZNIE

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości
    2 litry wody
    4 łyżki soli/ woda ma być słona, ale nie przesadzić z tą słonością/
    1 łyżka cukru
    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
    0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
    4 ząbki czosnku
    2 czubate łyżki majonezu kętrzyńskiego
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    2 duże listki laurowe
    majeranek ilość wg. uznania
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Bardzo soczysty schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wymieszać z majonezem i przyprawami
    roztrzepać całość mątewką.
    Wodę z przyprawami zagotować i ostudzić.
    Po wystudzeniu włożyć do niej umyty schab i doprowadzić do wrzenia.
    Utrzymywać w stanie wrzenia 10 minut. potem zestawić z ognia i pozostawić do całkowitego
    wystudzenia. minimum 7 godzin.
    Potem znów doprowadzić do wrzenia i pogotować 10 minut/ woda ma cały czas lekko mrugać/
    Znów zestawić z ognia i pozostawić aż do całkowitego wystudzenia/w temperaturze pokojowej, nie wynosić w chłód/
    Po wystudzeniu wyjąć mięso z zalewy i gotowe.
    Można przygotować sos i podać na ciepło lub na kanapki.
    W sieci podobny przepis krąży po wielu blogach i różne są czasy gotowania.Jedni podają 5 minut inni 10 lub 15 minut. Dlatego wypośrodkowałam i gotowałam 10 minut.
    Nie dowierzałam, że w po tak krótkim czasie gotowania schab będzie miękki
    a jednak tak jest.
    Przyprawy można dopasowywać wg. własnych upodobań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować