2 kg schabu bez kości
2 litry wody
4 łyżki soli/ woda ma być słona, ale nie przesadzić z tą słonością/
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 czubate łyżki majonezu kętrzyńskiego
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2 duże listki laurowe
majeranek ilość wg. uznania
Bardzo soczysty schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę wymieszać z majonezem i przyprawami
roztrzepać całość mątewką.
Wodę z przyprawami zagotować i ostudzić.
Po wystudzeniu włożyć do niej umyty schab i doprowadzić do wrzenia.
Utrzymywać w stanie wrzenia 10 minut. potem zestawić z ognia i pozostawić do całkowitego
wystudzenia. minimum 7 godzin.
Potem znów doprowadzić do wrzenia i pogotować 10 minut/ woda ma cały czas lekko mrugać/
Znów zestawić z ognia i pozostawić aż do całkowitego wystudzenia/w temperaturze pokojowej, nie wynosić w chłód/
Po wystudzeniu wyjąć mięso z zalewy i gotowe.
Można przygotować sos i podać na ciepło lub na kanapki.
W sieci podobny przepis krąży po wielu blogach i różne są czasy gotowania.Jedni podają 5 minut inni 10 lub 15 minut. Dlatego wypośrodkowałam i gotowałam 10 minut.
Nie dowierzałam, że w po tak krótkim czasie gotowania schab będzie miękki
a jednak tak jest.
Przyprawy można dopasowywać wg. własnych upodobań.
Komentarze