Masa z mleka zagęszczonego i galaretki w herbatnikach kakaowych.
Składniki:
Składniki na 2 formy o wymiarach 12 x 19 cm:
300 g herbatników kakaowych (kształt dowolny)
500 g mleka zagęszczonego nie słodzonego 7,5% tłuszczu
2/3 szklanki wrzącej wody
2 opakowania galaretki truskawkowej (na 1/2 L każde)
Bardzo prosty deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wyścielić folią spożywczą i wyłożyć 1/4 ilości herbatników.
2.Oba opakowania galaretki rozpuścić we wrzątku. Gdy galaretka wystygnie, dodać lekko ubite mleko i wymieszać. Połowę tężejącej już masy wylać na herbatniki.
3.Wierzch przekryć ponownie 1/4 ilości herbatników.
Podobnie postąpić z drugą formą.
Deser włożyć do lodówki, by całkowicie stężał.
Porady
Smak galaretki można modyfikować wg uznania. Masę natomiast można urozmaicić dodając owoce.
Komentarze