rewelacyjna nalewka z aronii, słodka, nie cierpka. BARDZO ZDROWA
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI: (ja z niniejszych składników uzyskałam ponad 2 litry nalewki)
-3 kg świeżej aronii
-60dag-1kg cukru w zależności czy wolicie słodkie czy bardziej wytrawne alkohole
-0,5 l wódki
-około 1,5 szkl spirytusu
-0,5 l przegotowanej wody
Nalewka z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce aronii należy dokładnie przebrać, usunąć ewentualne liście, łodyżki. Myjemy owoce i zostawiamy do całkowitego wysuszenia.
Następnie owoce aronii wsypujemy do woreczków, i zamrażamy. Trzymamy w zamrażarce 24 godziny. Zamrażanie ma na celu pozbycie się cierpkiego smaku i goryczki. Jest to skuteczne, gdyż sprawdziłam, i moja nalewka w ogóle nie jest cierpka :-)
Rozmrożone owoce rozgniatamy w misce, ja to robię tłuczkiem do ziemniaków.
Następnie wsypujemy do słoja, warstwa owoców-warstwa cukru-owoce-cukier.
Na koniec należy zamieszać słojem, zakręcić go i odłożyć w ciemne miejsce na około 2-3 dni. Po tym czasie dolewamy alkohol i wodę.
Ostawiamy słoje na 10 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie przecedzamy nalewkę, i dokładnie odcedzamy sok z owoców.
Zlewamy płyn do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy do barku na minimum 1 miesiąc, ale wiadomo nalewka im starsza tym lepsza :-)
P.S. Podczas zlewania nalewki, możemy jej spróbować, jeśli np wyda nam się mało słodka możemy przygotować syrop z wody i cukru i dodać, jeśli wyda nam się, że jest mało alkoholu również możemy dolać.
:-)
I Nasza nalewka jest gotowa, ma piękny mocno bordowy kolor, wręcz jak wino:-)
Wspaniały aromat i co najważniejsze bardzo dużo witamin:-)
Polecam!!! zwłaszcza, że sezon na aronię w pełni, wykorzystajmy te dary natury :-)
Komentarze