Barmbrack cake - irlandzkie ciasto na Halloween

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 20 min

W naszym domu irlandzko - polska mozaika kulturowa, nawet w kuchni. Ciasto to piekłam po raz pierwszy rok temu na Halloween - zasmakowało córkom do tego stopnia, że już niebawem gościło na naszym stole wigilijnym zastępując tradycyjny keks.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej tortowej,
    100 g brązowego cukru,
    1 jajko,
    1 łyżeczka przyprawy do pierników,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    200 g suszonych moreli,
    150 g rodzynek,
    250 ml wystudzonej herbaty,
    50 ml whisky ( może być wódka),
    około 70 - 80 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Barmbrack cake - irlandzkie ciasto na halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę zaparzyć, wystudzić i połączyć z whisky. Zalać nią morele i rodzynki – odstawić na 5 godzin. Po tym czasie odcedzić ( zachować napar).
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę do pierników, jajko oraz herbatę z wódką. Wymieszać. Dodać wodę ( ciasto jest bardzo gęste), osączone morele i rodzynki – ponownie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do małej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Piec w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.
    Po wystudzeniu ciasto owinąć w folię i odstawić na dobę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować