Barszcz biały świąteczny

0 (0 ocen)

Idealny na Święta.Smak i zapach przenoszą jakby do innego świata.

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego z kością
    3/4 szkl. soku z kiszonej kapusty
    3 łyżeczki startego chrzanu
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora i selera
    200ml śmietany 30%
    kostka rosołowa
    1 łyżeczka mąki
    majeranek
    sól
    pieprz
    biała kiełbasa (ilość zależy od tego czy ją lubimy i dla ilu będzie osób)
    jajko pokrojone na 4 części (dodajemy jeśli lubimy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz biały świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy. Zalewamy wodą.
    Gotujemy jak rosół.
    Gdy na wywarze pojawi się kożuszek zbieramy go.
    Następnie dodajemy obrane i umyte (marchew, pietruszkę, pora i selera)
    oraz kostkę rosołową.
    Gotujemy aż mięso będzie miękkie na małym ogniu.
    Po czym wyciągamy je z garnka.
    Obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki.
    Pozostały rosół przecedzamy przez sito.
    Dodajemy pokrojone mięso, marchew wyciągniętą z rosołu.
    Doprawiamy sokiem z kapusty, chrzanem.
    Wkładamy kiełbasę.
    Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
    Ponownie gotujemy aż kiełbasa stanie się miękka.
    Zaprawiamy śmietaną połączoną z mąką.
    Zagotowujemy.
    Podajemy z kiełbasą i kawałkami jajeczka.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować