Barszcz biały z kapustą kiszoną

4.43 (182 ocen)

  • 45 min

Wspomnienie a jednocześnie zmora mojego dzieciństwa. Nie dlatego, że był niesmaczny ( był pyszny) ale mama gotowała go co sobotę. W pewnym momencie zwyczajnie przejadł mi się. Czasami jednak wracam do tego smaku.

  • 45 min

Składniki:

  • kawałek wędzonego żeberka
    4 kawałki dowolnej kiełbasy
    ok. 1 szkl kiszonej kapusty
    4 ziela angielski
    2 liście laurowe
    majeranek
    sól
    pieprz
    2 l wody
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka śmietany
Wystaw ocenę:

4.43 (182 ocen)

Barszcz biały z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy żeberko, liście laurowe i ziela angielskie. Jeżeli używamy kiełbasy swojskiej dodajemy ją dopiero pod koniec gotowania. Kapustę kiszoną delikatnie odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru. Gotujemy do miękkości.
  • 2. Zupę doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Zaprawiamy mąką oraz śmietaną. Podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować