Barszcz biały z kuchni kresowej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ależ trafiliśmy na fajny przepis, na biały barszcz. Nie dość, że prosto, to jeszcze mega szybko...a co najważniejsze, bardzo pysznie. Uwielbiamy Polską kuchnię

  • 40 min

Składniki:

  • 200 ml kwasu z kiszonej kapusty
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    3 kiełbasy białe (surowe)
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany 18% (słodka)
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    8 jajek przepiórczych
    majeranek
    sól, pieprz

Barszcz biały z kuchni kresowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz biały z kuchni kresowej 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy.

    Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

    Warzywa i kiełbasę zalewamy 1 litrem zimnej wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gotujemy 20 min od momentu zawrzenia wody.

    Następnie kiełbasę wyjmujemy, wlewamy sok, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

    Kiełbasę kroimy na plasterki lub większe kawałki (zależne od preferencji).

    Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, dodajemy do całości.

    Czosnek obieramy, miażdżymy nożem, dodajemy do zupy, gotujemy kilka min nie dopuszczając do wrzenia.

    Zupę podajemy z jajkami przepiórczymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy