Barszcz Czerwony bez zakwasu

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

By podać na wigilii (i nie tylko) pyszny, czerwony barszcz wcale nie musicie od dwóch tygodni przygotowywać zakwasu. Dziś przedstawię Wam mój przepis z tego roku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 4 litry wody,
    - 2 kg buraków,
    - 3 duże, słodkie jabłka,
    - 3 duże marchewki,
    - 1 cebula,
    - 100 g suszonych śliwek,
    - pare sztuk suszonych gruszek,
    - pare plastrów suszonych jabłek,
    - 5 liści laurowych,
    - 5 ząbków czosnku,
    - 6 ziaren pieprzu czarnego,
    - mielony majeranek, sól i pieprz biały,
    - 50ml octu balsamicznego,
    - 3 duże łyżki soku z cytryny,
    - 3 łyżki fruktozy / cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz czerwony bez zakwasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz czerwony bez zakwasu 1. Do zimnej wody wrzucić pokrojone w plastry buraki, jabłka, marchewki w słupki, cały susz, ząbki czosnku w całości, ziarna pieprzu, dodać liście laurowe, majeranek, wlać ocet i sok z cytryny.
  • 2. Wodę zagotować i gotować na małym ogniu przez ok 40/50 minut.
  • Barszcz czewony bez zakwasu 3. Pod koniec barszcz będzie miał już bardzo intensywny kolor i smak. Doprawić solą, cukrem i białym pieprzem. Odcedzić z warzyw. Barszcz przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na min. 24h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować