Barszcz czerwony czysty

5 (1 ocen)

Na wigilijnym stole nie może go zabraknąć.

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych
    1 marchewka
    1 cebula
    kawałek selera
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki octu
    ok. 2 łyżki soku z cytryny
    kilka ziaren ziela angielskiego
    liść laurowy
    ok. 1 łyżeczki soli
    pieprz do smaku
    1 łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony czysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obierać, pokroić na kawałki, dodać obraną marchew, seler, cebulę i czosnek. Warzywa zaleć zimną wodą, tak aby je tylko przykryła, dodać liść i ziele angielskie, wlać ocet, posolić. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Nie zagotować barszczu. Doprawić do smaku, jeśli mało kwaskowaty dodać trochę więcej soku z cytryny a pod koniec gotowania wsypać majeranek. Przecedzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować