Barszcz czerwony z uszkami

4.5 (198 ocen)

Barszcz czerwony gości obowiązkowo w mojej rodzinie podczas Wigilii. Podajemy go w wersji do picia w towarzystwie postnych pasztecików czy krokietów lub w talerzach z małymi uszkami.

Składniki:

  • Barszcz:
    (Na 5 l. garnek)
    4 średniej wielkości buraki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 bulwy selera
    2 cebule
    1 główka czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1l. zakwasu buraczanego ( najlepiej domowego)
    4 listki laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    sól , pieprz
    Uszka :
    ( Na ok 100 sztuk małych uszek wycinanych literatką)
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli
    farsz:
    1/2 kg kapusty kiszonej z marchewką
    1/2 kg. pieczarek
    sól , pieprz
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony Uszka

Barszcz czerwony z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki marchew , pietruszkę oraz selera obrać , umyć wraz z natką pietruszki.
    Cebulę oraz przekrojoną na pół wzdłuż główkę czosnku opalić nad ogniem.
    Do garnka włożyć warzywa , dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą.
    Zagotować barszcz , dodać przyprawy oraz zakwas buraczany.
    Zmniejszyć ogień do minimum , gotować barszcz ok 1h.( Ma tylko pyrkać)
  • ciasto na uszka 2. Uszka:
    Na stolnicę wysypać mąkę , zrobić na środku wgłębienie , wbić żółtko , wlać wodę oraz dodać śmietanę i sól.
    Wyrobić gładkie ciasto , odstawić pod przykryciem by odpoczęło.
  • farsz 3. W tym czasie kapustę kiszoną ugotować do miękkości.
    Pieczarki obrać , umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Na patelni rozgrzać masło , przełożyć pieczarki.
    Gdy zmniejszą swą objętość dodać odcedzoną kapustę kiszoną.
    Smażyć farsz ok 5 min. co jakiś czas mieszając.
  • uszka 4. Stolnice wysypać odrobiną mąki , z ciasta odrywać kawałki , wałkować cienkie placki.
    Z placków wykrawać kółka literatką ( można także użyć kieliszka bądź szklanki)
    Na każde kółko ułożyć farsz , zlepiać uszka tak jak pieroga.
    Następnie końce zlepić ze sobą.
  • uszka 5. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju.
    Gotować uszka 3 min. po wypłynięciu na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową.
  • 6. Ugotowane uszka rozdzielić na porcję , zalać gorącym barszczem.

Porady

Pieczarki możemy zastąpić grzybami leśnymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować