2 buraki ćwikłowe ugotowane w skórce, wystudzone , obrane i starte na oczkach jarzynowych,
3 litry rosołu
1 ziarno angielskie
1 liść laurowy
1 cebulka opieczona na ogniu
sok z 1/2 cytryny
1/2 szkl śmietany 30% + 1 łyżeczka mąkipszennej
4 ugotowane jaja na twardo
laska wiejskiej kiełbaski (około 20 dkg) pokrojonej w kostkę lub jak kto woli
sól i pieprz do smaku
Barszcz czerwony zabielany z jajkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do rosołu wkładamy liść laurowy, cebulkę, ziele angielskie, i starte buraczki. doprowadzamy do wrzenia, po minucie dodajemy sok z cytryny. doprawiamy solą i pieprzem. następnie dodajemy kiełbasę i gotujemy około 5 min. zabielamy śmietaną roztrzepana z mąką i gotujemy kolejną minutę. podajemy z jajkiem do ziemniaków.
na święta Wielkanocne w domu rodzinnym robimy w bogatej wersji z chrzanem w postaci wiórek, mięsem, kiełbasą i jajami na gęsto. chrzan w tak dużej ilości aż odbarwia buraczki do bladego różu.
polecam
Porady
do tego barszczu można dodać łyżeczkę chrzanu ze słoiczka żeby przybliżyć sobie ten smak.
Komentarze