barszcz czerwony zabielany z jajkiem i kiełbasą

4.93 (173 ocen)

bardzo lubimy ten barszcz taki na bogato

Składniki:

  • 2 buraki ćwikłowe ugotowane w skórce, wystudzone , obrane i starte na oczkach jarzynowych,
    3 litry rosołu
    1 ziarno angielskie
    1 liść laurowy
    1 cebulka opieczona na ogniu
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 szkl śmietany 30% + 1 łyżeczka mąkipszennej
    4 ugotowane jaja na twardo
    laska wiejskiej kiełbaski (około 20 dkg) pokrojonej w kostkę lub jak kto woli
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.93 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Buraczki

Barszcz czerwony zabielany z jajkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do rosołu wkładamy liść laurowy, cebulkę, ziele angielskie, i starte buraczki. doprowadzamy do wrzenia, po minucie dodajemy sok z cytryny. doprawiamy solą i pieprzem. następnie dodajemy kiełbasę i gotujemy około 5 min. zabielamy śmietaną roztrzepana z mąką i gotujemy kolejną minutę. podajemy z jajkiem do ziemniaków.

    na święta Wielkanocne w domu rodzinnym robimy w bogatej wersji z chrzanem w postaci wiórek, mięsem, kiełbasą i jajami na gęsto. chrzan w tak dużej ilości aż odbarwia buraczki do bladego różu.

    polecam

Porady

do tego barszczu można dodać łyżeczkę chrzanu ze słoiczka żeby przybliżyć sobie ten smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Kiełbasa Śmietana Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować