barszcz czernichowski

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Świetny barszcz, który zaskakuje nas bogactwem warzyw w środku i co za tym idzie różnorodnością smaków, zupa bardzo smaczna, polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • około 200 - 250 gram białej kapusty
    250 gram kabaczka
    3 - 4 średnie ziemniaki
    1 średnie winne jabłko
    1 cebula
    2 garście mieszanki warzywnej włoszczyzna krojona w paski
    200 gram ugotowanej fasoli Jaś
    łyżka masła
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    liść laurowy
    około 2 litrów bulionu warzywnego (może być z kostki)
    2 średniej wielkości buraki
    przyprawa uniwersalna, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czernichowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wrzącego bulionu wrzucamy liść laurowy, drobno poszatkowaną kapustę, kabaczka i ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę oraz starte na dużych oczkach jabłko. Całość gotujemy pod przykryciem około 15 minut, następnie na maśle, przez około 5-6 minut, podsmażamy posiekaną cebulkę oraz buraki starte na dużych oczkach, warzywa przekładamy do gotującej się zupy i wszystko gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy odcedzoną ugotowaną fasolę, doprawiamy i zagotowujemy, wyłączamy gaz, po chwili dodajemy śmietanę.

    Na talerzach zupkę posypujemy siekaną zieleniną (pietruszką, koperkiem).

Porady

Jeśli chcemy, by zupa była bardziej zawiesista, do smażącej się cebuli z burakami możemy dodać 1 łyżeczkę mąki, zasmażyć i dodać do zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Fasola Kabaczek Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować