Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki szorujemy i pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce.
W garnku zagotować 2 litry wody. Wrzucić skrzydełka, obrane marchewki, pietruszkę, seler, ząbek czosnku i nakłute nożem cebulki. Dodać liść laurowy, ziele ang., kucharek i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa i skrzydełka. Marchew i pietruszkę pokroić w talarki, wrzucić do wywaru (resztę warzyw wyrzucić). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić fasolkę i starte na tarce buraki. Uważać aby zupa się nie zagotowała bo buraczki stracą kolor. Na koniec dodać ocet i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Porady
Zupę można zabielić śmietaną przed podaniem lub rozlać na talerze i podawać z kleksem śmietany, posypana natką pietruszki.
Do zupy warto również dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Ja go pominęłam.
Komentarze