Barszcz ukraiński

5 (184 ocen)

Dzięki fasolce w puszce zaoszczędziłam czas na jej moczenie i długie gotowanie zupy.

Składniki:

  • 3 buraki
    4 duże ziemniaki
    1 pietruszka
    2 marchewki
    kawałek selera
    kawałek kapusty włoskiej
    2 małe cebulki
    ząbek czosnku
    puszka białej fasoli
    1/2 szkl śmietany
    1-2 łyżki octu/soku z cytryny
    2 skrzydełka lub udko
    1 łyżeczka kucharka
    liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    sól, pieprz
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki szorujemy i pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce.
    W garnku zagotować 2 litry wody. Wrzucić skrzydełka, obrane marchewki, pietruszkę, seler, ząbek czosnku i nakłute nożem cebulki. Dodać liść laurowy, ziele ang., kucharek i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa i skrzydełka. Marchew i pietruszkę pokroić w talarki, wrzucić do wywaru (resztę warzyw wyrzucić). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić fasolkę i starte na tarce buraki. Uważać aby zupa się nie zagotowała bo buraczki stracą kolor. Na koniec dodać ocet i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Porady

Zupę można zabielić śmietaną przed podaniem lub rozlać na talerze i podawać z kleksem śmietany, posypana natką pietruszki. Do zupy warto również dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Ja go pominęłam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Fasola Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować