Barszcz ukraiński jarski

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Jak zobaczyliśmy barszcz Futki, na Smakerze , wiedzieliśmy ,że zjemy w weekend taki. No nie tylko niedzielnie, nawet w poniedziałek. Będzie odgrzewany i tym bardziej smaczny.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 3 buraki
    włoszczyzna
    4 ziemniaki
    3 pomidory
    3/4 szklanki fasoli piękny jaś
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki koncentratu buraczanego
    3/4 szklanki śmietany kremówki
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka mąki
    1 ząbek czosnku
    koperek
    sól
    pieprz
    cukier

Barszcz ukraiński jarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyłem, odstawiłem na noc. Odcedziłem, zalałem 3 szklankami świeżej wody, gotowałem do miękkości ( posoliłem po 30 minutach ).

    Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Zielone części włoszczyzny związałem nicią, włożyłem do garnka, dodałem starte jarzyny, wlałem 6 szklanek wody. Posoliłem, gotowałem na małym ogniu.

    Pomidory pokroiłem, poddusiłem na maśle ( 1 łyżeczka ). Przetarłem na sitku, dodałem do do warzyw. Dodałem ziemniaki i kapustę, gotowałem do miękkości. Wyjąłem zieleninę. Dodałem fasolę, cukier, pieprz i oba koncentraty.

    Śmietanę wymieszaną z mąką zaprawiłem kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlałem do zupy, zagotowałem, mieszając. Dodałem roztarty czosnek i posiekany koperek.

Komentarze

Podobne przepisy