Barszcz wigilijny postny

4.5 (195 ocen)

To najlepszy czerwony, postny, barszcz jaki kiedykolwiek jadłam. W naszym domu w Wigilię króluje od lat zupa grzybowa, jeżeli jednak macie ochotę na barszcz, ten przepis jest wart polecenia. Używam kwasu buraczanego własnej produkcji.

Składniki:

  • włoszczyzna bez kapusty
    (seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula)
    500 g buraków
    10 ziarenek pieprzu
    2 ziarenka ziela angielskiego
    mały kawałek liścia laurowego
    4 szklanki wody
    50 - 80 g suszonych prawdziwków
    2 szklanki wody
    kwas buraczany - ilość zależy od kwasu
    sól,
    cukier,
    czerwone wino lub sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Buraczki

Barszcz wigilijny postny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej zalać opłukane grzyby 2 szklankami zimnej wody. Następnego dnia grzyby gotować w tej samej wodzie na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości.
  • 2. W drugim garnku umieścić obrane i umyte warzywa (włoszczyzna + buraczki pokrojone na plastry) , dodać przyprawy, zalać 1l wody i gotować do miękkości.
  • 3. Oba wywary, jarzynowy i grzybowy przecedzić przez sito i połączyć. Grzyby odłożyć, zrobimy z nich farsz grzybowy do pierożków.
  • 4. Teraz dodać odpowiednią ilość kwasu buraczanego ( ok 1/2 l kwasu na 1 i 1/2 l wywaru). Barszcz podgrzewać do momentu wrzenia lecz już więcej nie gotować. Jeżeli kolor barszczu nas nie zadowala, poprawić go sokiem z surowego, startego na miazgę buraka.
  • 5. Barszcz należy bardzo troskliwie doprawić. Należy barszcz posolić, dodajemy też odrobinę cukru, a kwaskowatość wzmacniamy dodatkiem czerwonego wytrawnego wina lub sokiem z cytryny. Kilkanaście minut przed podaniem , można również dodać starty ząbek czosnku. Podawać z uszkami lub kruchymi pierożkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.47 (204 ocen)

Barszcz czerwony ( postny )

To może cię zainteresować