Barszcz wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upieczone buraki obrać ze skóry, pokroić w plastry, włożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki barszczu (oprócz wędzonki), zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu (do uzyskania pięknego koloru) ok. 45 minut. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjąć wszystkie warzywa, a do wywaru włożyć wędzonkę i nadal gotować aż wywar nabierze wędzonego smaku. Dodać przyprawy (oprócz chrzanu) - soli ok. 2 łyżeczek lub mniej w zależności od tego, jak słone są wędliny, które dodajemy do barszczu. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Barszcz pozostawić najlepiej do następnego dnia w chłodnym miejscu, aby przeszedł smakiem.
2.* Barszczu po odcedzeniu powinno pozostać ok. 2 litrów.
3.Barszcz podgrzać. Szynkę i boczek (od boczku odkroić skórę) pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki (ważne, aby użyć wędlin bardzo dobrej jakości), dodać do barszczu i na wolnym ogniu gotować ok. pół godziny. Dodać chrzan.
4.W śmietance dokładnie rozprowadzić mąkę i wlać na gotujący się barszcz. Zagotować. Wyłączyć.
5.Jajka pokroić w ćwiartki a ćwiartki na połowy. Włożyć do barszczu.
6.* Podawać ze świeżym chlebem.
7.** Jeżeli ktoś lubi ostrzejszy smak, rozlany do talerzy barszcz doprawia dodatkowo tartym chrzanem.
Komentarze