Barszcz z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę po kroić w drobną kostkę,
włożyć do garnka. Dodać umyte
mięso, wlać 2 l wody, posolić. Zagotować,
gotować na małym ogniu ok. 90 min.
2.Buraki umyć, obrać, po kroić w cienkie
paski, podsmażyć na rozgrzanym
oleju. Do dać cukier, ocet i koncentrat,
dusić ok. 30 min.
3.Resztę warzyw oczyścić. Cebule posiekać,
a marchew i pietruszkę zetrzeć,
pod smażyć na maśle, odstawić.
4.Ugotowane mięso wyjąć z bulionu,
pokroić w dużą kostkę, odstawić.
Ziemniaki pokroić w kostkę, a kapustę
w cienkie paski, oba warzywa do dać do
bulionu. Przy kryć, gotować ok. 15 min.
5.Czosnek posiekać, razem z duszonymi
burakami oraz z podsmażoną cebulą,
marchwią i pietruszką dodać do bulionu,
dołożyć ziarna pieprzu i liście laurowe.
Zupę gotować ok. 10 min, do prawić.
Do dać pokrojone mięso, pod grzać.
Barszcz wlać na talerze, każdą porcję
polać śmietaną, posypać natką i ewentualnie
koperkiem.
Komentarze