Barszcz z mięsem

4.5 (189 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Sycąca i rozgrzewająca zupa

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - włoszczyzna (oczyszczona, bez kapusty): 1 pęczek
    - wołowina (chuda): 500 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - burak: 300 gramów
    - olej: 2 łyżki
    - cukier: 1 łyżka
    - ocet: 1 łyżka
    - koncentrat pomidorowy: 100 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - marchew: 150 gramów
    - pietruszka (korzeń): 1 sztuka
    - ziemniaki: 125 gramów
    - kapusta biała: 350 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - masło: 2 łyżki
    - pieprz czarny (ziarno): 5 sztuk
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - śmietana (kwaśna): 100 gramów
    - natka pietruszki (posiekana): 1 pęczek
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę po kroić w drobną kostkę,
    włożyć do garnka. Dodać umyte
    mięso, wlać 2 l wody, posolić. Zagotować,
    gotować na małym ogniu ok. 90 min.
  • 2. Buraki umyć, obrać, po kroić w cienkie
    paski, podsmażyć na rozgrzanym
    oleju. Do dać cukier, ocet i koncentrat,
    dusić ok. 30 min.
  • 3. Resztę warzyw oczyścić. Cebule posiekać,
    a marchew i pietruszkę zetrzeć,
    pod smażyć na maśle, odstawić.
  • 4. Ugotowane mięso wyjąć z bulionu,
    pokroić w dużą kostkę, odstawić.
    Ziemniaki pokroić w kostkę, a kapustę
    w cienkie paski, oba warzywa do dać do
    bulionu. Przy kryć, gotować ok. 15 min.
  • 5. Czosnek posiekać, razem z duszonymi
    burakami oraz z podsmażoną cebulą,
    marchwią i pietruszką dodać do bulionu,
    dołożyć ziarna pieprzu i liście laurowe.
    Zupę gotować ok. 10 min, do prawić.
    Do dać pokrojone mięso, pod grzać.
    Barszcz wlać na talerze, każdą porcję
    polać śmietaną, posypać natką i ewentualnie
    koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować