Barszcz z pieczonych buraków z uszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Barszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na barszcz:
    1,5kg buraków
    1 l bulionu
    duża cebula
    3 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    6-8 ziaren czarnego pieprzu
    6 suszonych grzybów
    2 łyżki octu winnego
    sól
    cukier

    Na uszka:
    300g maki pszennej tortowej
    żółtko jajka
    160ml gorącej wody
    50g miękkiego masła
    szczypta soli
    około 20 suszonych grzybków
    kiszona kapusta
    2 łyżki masła
    sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz z pieczonych buraków z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 1. Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki.
  • Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 2. Kroimy w kostkę.
    Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy.
  • Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 3. Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku. Dodajemy całe ząbki czosnku i ocet. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem odcedzić i podgrzać ale nie zagotować bo straci kolor!

  • Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 4. Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła.
  • Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 5. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić formując uszko. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować