Barszcz z pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namocz grzyby w ciepłej wodzie przez około 20 minut, po czym posiekaj je. Przełóż kapustę do garnka i dodaj wodę z płukania grzybów oraz posiekane grzyby. Kminek posiekaj z masłem. Dodaj do kapusty razem z przyprawami. Całość gotuj powoli przez 1 godzinę, aby kapusta stała się miękka.
2.Cebulę pokrój drobno i przesmaż na dużej patelni na maśle. Dodaj do niej ugotowaną kapustę i wszystko razem przesmaż. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
3.Przesiekaj nożem ostudzoną kapustę z grzybami w taki sposób, aby farsz do pierogów nie zawierał dużych kawałków.
4.Ciasto do pierogów: Przesiej mąkę i dodawaj olej oraz wodę, powoli zarabiając ciasto. Kiedy powstanie spoista masa, wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
5.Rozwałkuj ciasto na cienki placek, za pomocą szklanki wykrój okrągłe placuszki. Nakładaj do każdego placuszka pełną łyżeczkę farszu i zlepiaj brzegi.
Gotuj pierogi w osolonej wodzie ok. 5 minut.
6.Z warzyw i przypraw ugotuj wywar, dodaj starte buraki, posiekany czosnek. Gotuj pół godziny. Przecedź, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj koncentrat buraczany (można dodać trochę wywaru z ugotowanych grzybów).
Barszcz podawaj z pierożkami.
Komentarze