Barszczyk czysty na wywarze z głowy karpia

4.49 (179 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Po prostu po staropolsku, na głowie z karpia. Moja ciocia zawsze taki gotuje, ja po raz pierwszy.. wspaniały był.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg buraków
    1 głowa karpia
    2 marchewki
    pietruszka
    cebula
    wywar z gotowanych grzybów
    sól
    pieprz
    cukier
    ocet jabłkowy
    listek laurowy
    ziele angielskie
    2 łyżki ciemnego oleju rzepakowego
    1/4 cebuli
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszczyk czysty na wywarze z głowy karpia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować dzień wcześniej, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać cukrem, 3-4 łyżki i dodać 2 łyżki octu, wymieszać i odstawić.
    Do garnka wlać ok 4 l wody, włożyć włoszczyznę listek laurowy i ziele angielskie, gotować ok 20 min, następnie włożyć głowę karpia (mogą być dwie, lub z innych ryb) Gotować na bardzo wolnym ogniu kolejne 20-30 min. Wyjąć włoszczyznę i głowę, dodać buraczki, wywar z grzybów i zagotować ponownie. Gotować ok 10 min. Odcedzić przez gęste sito. Na patelni przysmażyć drobno posiekaną cebulkę na oleju rzepakowym ciemnym i dodać do barszczyku. Doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i octem jabłkowym. Posypać natką pietruszki.
    Przed podaniem barszczyk podgrzewać pilnując by się nie zagotował.

    Podawać z uszkami, pasztecikami, krokietami, kulebiakiem lub kluseczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować