Pyszne twarogowe batoniki, polane czekoladą. Nie tylko dla dzieci;)
1 godz. 30 min
Składniki:
300g twarogu półtłustego
30g masła
2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej wg uznania)
ziarenka z laski wanilii
4 herbatniki (u mnie digestive)
łyżka gęstej konfitury (najlepiej z dużymi kawałkami owoców)
50g gorzkiej czekolady (mlecznej lub deserowej)
biała czekolada do dekoracji
olej do smarowania
Batonik serowy w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg wyłożyć na gazę, położyć na sicie, przygnieść czymś ciężkim, żeby serwatka odciekła, zostawić na ok godzinę.
Twaróg przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito, wymieszać z masłem, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
Obręcz posmarować cienko olejem, żeby łatwiej było ją zdjąć po uformowaniu masy.
Na herbatniku postawić obręcz, włożyć masę serową, w środku zrobić wgłębienie, napełnić konfiturą, przykryć masą serową, za pomocą wypychacza zdjąć obręcz.
W ten sposób uformować kolejno pozostałe batoniki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Każdy batonik polać czekoladą, rozsmarowując ją też po bokach. Z wierzchu udekorować białą czekoladą, pozostawić do zastygnięcia.
Gotowe ciastka przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Porady
Wersja w silikonowych foremkach (prostokątne, 10x3cm): foremki wysmarować czekoladą (jak na pralinki), napełnić masą serową, zalać czekoladą, pozostawić do zastygnięcia.
Komentarze