Batoniki czekoladowe z bakaliami i ryżem (bez pieczenia)

4.49 (184 ocen)

  • 60 min

Bardzo szybka i smaczna propozycja małego co nieco. Rodzaj czekolady i bakalii możemy dowolnie zmieniać w zależności od gustu. Jeśli użyjemy gorzkiej czekolady i ziaren orkiszu zamiast ryżu uzyskamy słodką, fit przekąskę ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 250g czekolady gorzkiej
    około 50g ryżu preparowanego lub zamiennie innych preparowanych ziaren np. orkiszu, prosa itp
    100g orzechów włoskich
    80g suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Batony

Batoniki czekoladowe z bakaliami i ryżem (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Orzechy łupiemy i dodajemy do czekolady wraz z żurawiną. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dosypujemy ryż preparowany i mieszamy tak aby każde ziarno ryżu było dokładnie pokryte czekoladą. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i mocno dociskamy. Pozostawiamy w lodówce do stężenia (wystarczy około 30 minut). Kroimy na batoniki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Rodzynki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować