Batoniki ala twix - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto. W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym. Gdy powstanie z tego puszysta masa dodajemy mąkę. zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę o wymiarach 12x30 wykładamy papierem do pieczenia, dno wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, kładziemy na nie papier do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut, do zarumienienia. Studzimy.
2.Masę krówkową wykładamy na ostudzone ciasto.Blachę wkładamy na godzinę do lodówki aby wszystko szybko stężało. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na wąskie paski ok. 2 cm.
3.Przygotowujemy polewę na ciasto. Do rondelka wlewamy wrzącą wodę i rozpuszczamy w niej cukier puder. Następnie dodajemy masło lub margarynę pokrojoną w mała kostkę oraz kakao, mieszamy tak długo aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z ognia i zanurzamy batoniki. Wstawiamy do lodówki do momentu zastygnięcia polewy.
Komentarze