Batoniki ala twix

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

fajna przekąska nie tylko dla dzieci:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka olejku zapachowego waniliowego
    ¼ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki pszennej
    1 puszka gotowej masy krówkowej o smaku orzechowym
    polewa:
    3 łyżki wrzącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki ciemnego, naturalnego kakao
    100 g masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Batoniki ala twix - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • twix 1. Przygotowujemy ciasto. W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym. Gdy powstanie z tego puszysta masa dodajemy mąkę. zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę o wymiarach 12x30 wykładamy papierem do pieczenia, dno wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, kładziemy na nie papier do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut, do zarumienienia. Studzimy.
  • 2. Masę krówkową wykładamy na ostudzone ciasto.Blachę wkładamy na godzinę do lodówki aby wszystko szybko stężało. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na wąskie paski ok. 2 cm.
  • twix 3. Przygotowujemy polewę na ciasto. Do rondelka wlewamy wrzącą wodę i rozpuszczamy w niej cukier puder. Następnie dodajemy masło lub margarynę pokrojoną w mała kostkę oraz kakao, mieszamy tak długo aż powstanie jednolita konsystencja. Zdejmujemy z ognia i zanurzamy batoniki. Wstawiamy do lodówki do momentu zastygnięcia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować