Bazyliowe kopytka z sosem z kurek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam kopytka! Ostatnio zaczęłam dodawać do nich różne dodatki – marchewkę, buraki lub bazylię. Dziś zapraszam Was na bazyliowe kopytka z sosem z kurek! Jak dla mnie to idealne połączenie. Pyszne, aromatyczne kopytka i sos ze świeżych kurek

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
    ◦210-220 g mąki tortowej + mąka do podsypania
    ◦1 duże roztrzepane jajko
    ◦1 łyżeczka soli
    ◦1 szczypta pieprzu
    ◦3 ząbki czosnku
    ◦3-4 łyżki pesto z bazylii

    Składniki na sos z kurek:
    ◦500 g kurek
    ◦2 cebule
    ◦4 łyżki masła
    ◦3-4 ząbki czosnku
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦100 ml śmietanki 30%
    ◦250 ml bulionu grzybowego
    ◦2 łyżki posiekanych listków bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne Sosy

Bazyliowe kopytka z sosem z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie sosu z kurek:
    Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy aż część płynu odparuje. Następnie dodajemy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.

    Przygotowanie kopytek:
    Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy pesto z bazylii, przesianą mąkę i sól. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.

    Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

    W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

    Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu.

    Bazyliowe kopytka podajemy z sosem z kurek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować