Bazyliowe kluseczki z sosem Pomidorowym i ,,pomidorową wieżyczką"

0 (0 ocen)

Uwielbiam bazylię... a właściwie, jej cudowny, niezwykle silny zapach! Kopytkom też nadaje fajnego aromatu - przetestowane :D

Składniki:

  • Kopytka ze świeżą bazylią
    4 ziemniaki
    6 łyżek mąki pszennej
    1 jajko
    garść świeżej bazylii
    sól, pieprz

    Pomidorowa wieżyczka:
    1/2 pomidora
    1/2 mozzarelli
    1/2 czerwonej cebuli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka soku cytrynowego
    oliwa z oliwek

    Sos pomidorowy:
    puszka pomidorów krojonych
    1 mała cebula
    1 łyżka octu balsamicznego
    sól, pieprz, ulubione zioła
    olej (niewielka ilość do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bazyliowe kluseczki z sosem pomidorowym i ,,pomidorową wieżyczką" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluseczki ze świeżą bazylią:
    Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i zmieszaj z posiekaną bazylią. Dodaj mąkę, jajo, sól i pieprz. Uformuj wałek i ostrym nożem krój kluseczki pod skosem. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 min.
  • 2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pomidory z puszki i ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek... ), podgrzej i odparuj nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 3. ,,Pomidorowa wieżyczka":
    Pokrojoną w krążki czerwoną cebulę zagotuj w wodzie z dodatkiem cukru, soli i soku z cytryny. Pomidora pokrój w plastry i zapiecz w piekarniku w temp. 190 C. Na talerzu ułóż kolejno plaster pomidora, mozzarelli i krążek cebuli. Skrop delikatnie oliwą z oliwek.
  • 4. Na talerz wyłóż porcję podgrzanego sosu, kluseczki i udekoruj czarnymi oliwkami. Obok umieść "pomidorową wieżyczkę".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować