Bazyliowe kluseczki z sosem pomidorowym i ,,pomidorową wieżyczką" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kluseczki ze świeżą bazylią:
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i zmieszaj z posiekaną bazylią. Dodaj mąkę, jajo, sól i pieprz. Uformuj wałek i ostrym nożem krój kluseczki pod skosem. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 min.
2.Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pomidory z puszki i ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek... ), podgrzej i odparuj nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3.,,Pomidorowa wieżyczka":
Pokrojoną w krążki czerwoną cebulę zagotuj w wodzie z dodatkiem cukru, soli i soku z cytryny. Pomidora pokrój w plastry i zapiecz w piekarniku w temp. 190 C. Na talerzu ułóż kolejno plaster pomidora, mozzarelli i krążek cebuli. Skrop delikatnie oliwą z oliwek.
4.Na talerz wyłóż porcję podgrzanego sosu, kluseczki i udekoruj czarnymi oliwkami. Obok umieść "pomidorową wieżyczkę".
Komentarze