Bejcowana golonka

4 (1 ocen)

  • 60 min

od czasu do czasu można sobie pozwolić:)

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BEJCĘ:
    1 szklanka piwa ciemnego
    1 łyżka miodu
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka musztardy
    5- 6 ząbków czosnku
    1łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka mielonego pieprzu białego
    sól
    SKŁADNIKI DO OBGOTOWANIA GOLONEK
    2 golonki wieprzowe
    2 liście laurowe
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    6 ziaren pieprzu czarnego
    1 łyżeczka suszu warzywnego
    4 łyżeczki soli
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    po kawałku pora i selera korzeniowego
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bejcowana golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Golonki opalamy z ewentualnych włosków, myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku























  • image-00uk22i 2. Czosnek rozcieramy z solą. Składniki bejcy mieszamy Nacieramy nimi dokładnie golonki i wstawiamy do lodówki na noc
  • 3. W następnym dniu golonki wkładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy (bez warzyw), zalewamy wodą i gotujemy około 1,5 godziny.
  • 4. Po tym czasie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze około 45 minut

Porady

Golonki bardzo dobrze smakują z ziemniakami i kapustą, u mnie podane były z ciaperkapusta

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować