BERGER z fasoli

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealny na weekendowe śniadanie

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 puszki fasoli
    1/2 czerwonej papryki
    1 mała cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy do smażenia
    4 łyżki otrębów pszennych
    odrobina papryki chilli
    1 jajko
    sól/pieprz/maga
    2 ulubione bułki

Berger z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek i zestawiamy z ognia. Fasolę odsączamy, miksujemy w blenderze na gładką masę, dodajemy do niej podsmażoną paprykę z cebulką i czosnkiem i lekko miksujemy całość. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, magą, dodajemy jajko i otręby pszenne. Formujemy burgery, obtaczamy je w otrębach i podsmażamy chwilę na oliwie z obu stron, do momentu nabrania złotego koloru. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach - burger gotowy :)

Porady

podajemy z ulubioną bułką i dodatkami (u mnie: sałata, kiełki rzeżuchy, pomidor, musztarda rosyjska)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy