Berner Roesti - szwajcarska zapiekanka ziemniaczana

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szwajcarska zapiekanka ziemniaczana, prosto z patelni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki masła
    100 g boczku parzonego
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Berner roesti - szwajcarska zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotowałem w mundurkach poprzedniego dnia. Obrałem je i starłem na tarce o dużych oczkach. Posoliłem i delikatnie wymieszałem. Boczek pokroiłem w drobną kostkę i wrzuciłem na patelnię na gorące masło. Dodałem ziemniaki, mieszałem przez chwilę, aż wchłoną cały tłuszcz. Uformowałem placek, smażyłem na rumiano z jednej strony ( 20 minut pod przykryciem). Następnie skropiłem mlekiem, odwróciłem placek i dosmażyłem z drugiej strony ( jeszcze 10 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować