Beszamelowa z tuńczykiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Uwielbiam gotować, a także eksperymentować w kuchni. Ten przepis powstał po moim powrocie z Hiszpanii, gdzie zakochałam się w smaku sosu beszamelowego. Danie to szczególnie polecam wegetarianom.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 1/2 op. makaronu lasagne
    ● 2 cebule
    ● 2 puszki tuńczyka w oleju
    ● 150 ml sosu pomidorowego
    ● olej do smażenia
    Sos beszamelowy:
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 szkl. mleka
    ● 2 łyżki mąki
    ● sok z cytryny
    ● sól
    ● pieprz
    ● gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Beszamelowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Beszamelowa z tuńczykiem 1. Płaty makaronu namaczamy
    w gorącej wodzie, uważając, by
    się nie posklejały. Robimy sos
    beszamelowy: roztapiamy masło
    i ciągle mieszając, stopniowo
    wsypujemy mąkę. Gdy
    masa będzie gładka, cienką
    strużką wlewamy mleko i podgrzewamy
    na małym ogniu, aż
    zgęstnieje. Doprawiamy sokiem,
    solą, pieprzem i gałką.
  • Beszamelowa z tuńczykiem 2. Cebule obieramy, drobno
    siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy
    osączonego tuńczyka
    i mieszamy. Chwilę podgrzewamy.
    Wlewamy sos pomidorowy,
    mieszamy i dodajemy
    1/3 sosu beszamelowego.
    Podgrzewamy, od czasu do
    czasu mieszając.
  • Beszamelowa z tuńczykiem 3. Płaty makaronowe osuszamy
    ręcznikiem kuchennym. Na
    każdy płat wykładamy porcję
    nadzienia i zawijamy w roladki.
    Do naczynia żaroodpornego
    wlewamy sos pomidorowy.
    Układamy roladki miejscem
    łączenia do spodu. Polewamy
    pozostałym sosem beszamelowym
    i pieczemy ok. 20 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować