BEZ PIECZENIA Szarlotka z kremem i musem czekoladowym

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Ciasto nie wymagające pieczenia z musem jabłkowym,kremem budyniowym i musem czekoladowym. Wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują.

  • 60 min

Składniki:

  • Przepis na blaszkę o wymiarze 21 x 29 cm

    WARSTWY HERBATNIKOWE:
    będą Wam potrzebne ok.dwóch opakowań herbatników jasnych maślanych (użyłam z biedronki bonitki)
    herbatniki kakaowe (użyłam petit beurre 200g)

    MUS JABŁKOWY:
    ok.1kg słodkich jabłek (u mnie 5 sztuk średniej wielkości jabłek)
    4 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    16g cukru wanilinowego
    2 łyżki likieru advokat (można pominąć)
    1 łyżka cynamonu
    1 galaretka pomarańczowa

    KREM BUDYNIOWY:
    2 budynie w proszku o smaku banana bez cukru (może być śmietankowy lub waniliowy)
    5 łyżek cukru
    500ml mleka
    200g masła w temperaturze pokojowej

    MUS CZEKOLADOWY:
    100g gorzkiej czekolady
    400g śmietanki kremówki 30%
    2 łyżki żelatyny
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bez pieczenia szarlotka z kremem i musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę wsypujemy cukry i dodajemy wodę. Gotujemy na małym ogniu aż jabłka delikatnie będą się rozpadać i puszczą sok. Na sam koniec dodajemy likier,cynamon i galaretkę w proszku. Mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i delikatnego stężenia musu.
  • 2. Budynie mieszamy w 200ml mleka pozostałą część gotujemy razem z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy i dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  • 3. 100g śmietanki gotujemy,czekoladę łamiemy na kosteczki. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego sosu. Odkładamy do wystudzenia i stężenia (najlepiej przygotować sobie sos dzień wcześniej i włożyć do lodówki). Pozostałą część śmietanki ubijamy,żelatynę zalewamy wodę,mieszamy (zalewamy tak aby woda przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia.Do ubitej śmietanki dodajemy sos czekoladowy i jeszcze raz miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu i jeszcze ciepłą przelewamy do musu (najlepiej jest dodać łyżkę bitej śmietany do ciepłej żelatyny żeby ją zahartować i dopiero wlać do całości). Wszystko jeszcze raz ubijamy. Jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie sosu czekoladowego możecie dodać łyżkę gorzkiego kakao i cukier puder do smaku.

    Przełożenie: Dno blachy wykładamy maślanymi herbatnikami->na herbatniki wykładamy mus jabłkowy->przykrywamy warstwą kakaowych herbatników->wykładamy krem budyniowy->warstwa maślanych herbatników->wierzch mus czekoladowy

    *mus jabłkowy,krem budyniowy oraz mus czekoladowy dosładzajcie wg własnego uznania :).Jeżeli robicie w większej blaszce zwiększcie chociaż o 1/4 ilość składników

    Wkładamy na całą noc do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować