Beza kokosowo-makowa z budyniem i czekoladą

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna beza, pokryta masą budyniową, biszkoptami i polana polewą. Idealnie skomponowana, po prostu pychotka :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Beza:
    * 6 białek
    * 3/4 szkl cukru pudru
    * 150g wiórków kokosowych
    * 1 szkl maku (suchego)
    * 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
    * 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

    Krem budyniowy:
    * 6 żółtek
    * 3/4 szkl cukru
    * 2 czubate łyżki mąki tortowej
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 1/2 l mleka
    * 1 kostka miękkiego masła
    * 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego lub laska wanilii

    Wierzch:
    * ok. 120g biszkoptów

    Polewa:
    * 1/4 kostki margaryny
    * 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru
    * 3/4 szkl cukru
    * 3 łyżki wody
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Beza kokosowo-makowa z budyniem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza: ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Mieszamy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie doadejmy mak, wiórki kokosowe i aromaty - delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (o wymiarach 23 na 33 cm). Pieczemy w temp. 160 st. C. przez około 25 min, aż się przyrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Krem budyniowy: ucieramy żóltka z cukrem, tak by powstała biała piana. Dodajemy obie mąki, mleko i mieszamy. Przekładamy masę do rondelka o grubym dnie i podgrzewamy, cały czas mieszając. Masa stopniowo będzie gęstnieć i tworzyć budyń. Pod koniec gotowania warto mieszać szybciej, mogą powstawać grudki, ale pod koniec znikną.
    Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy miękkie masło (na najwyższych obrotah miksera). Do budyniowej masy dodajemy po 1 łyżce masła, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy aromat lub ziarenka wanilii.
    Gotowy krem wykładamy na bezę. Na wierzch kladziemy biszkopty.
    Polewa: do rondelka wkładamy margarynę, kakao, cukier, wodę i gotujemy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i szybko mieszamy, znów zagotowujemy. Po zdjęciu polewy z ognia odstawiamy na ok. 15-20 min. do przestygnięcia. Następnie polewamy nią wierzch biszkoptów. Ciasto odstawiamy na parę godzin, aż polewa ostygnie, a smaki się przenikną. Smacznego.

Porady

Można też polewę zrobić szybciej - 1 lub 2 gorzkie czekolady (albo mleczne - jak kto woli) rozpuścić w kąpieli wodnej i cienko polać na biszkopty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować