BEZA PAVLOVA

4.5 (164 ocen)

  • 40 min

Pyszny Australijski deser dla zwolenników słodkości ! Beza przygotowana.. nie co inaczej :)

  • 40 min

Składniki:

  • * 6 białek
    * 200g cukru pudru
    * torebka cukru waniliowego
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    * ponad łyżka soku z cytryny lub octu winnego

    *500ml śmietany kremówki
    * szklanka cukru pudru

    * owoce świeże ( w zimie najlepiej banan, kiwi, kaki... w lecie truskawki, maliny, porzeczki, borówki...)
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Beza pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka. Do gotowej piany dodać cukier puder oraz cukier waniliowy i zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ponownie zmiksować.
    Papier do pieczenia wyłożyć na blaszkę.
    Na papierze do pieczenia zakreślić gotową masa kółko o średnicy ok 23cm i wyłożyć na niego resztę masy.
    Szerokim nożem wyrównać.
    Nagrzać piekarnik do 200 st, włożyć masę do piekarnika i od razu zmniejszyć temp do 150 st. Piec przez 1,5 godziny. W połowie pieczenia nakryć folią spożywczą
    Po tym czasie studzić w uchylonym piekarniku.
  • BEZA PAVLOVA 2. Przygotowujemy bitą śmietanę i kończymy BEZĘ PAVLOVA.

    Ubić śmietanę kremówkę. Dodać cukier puder. Zmiksować.

    smietanę wyłożyć na zimną już bezę, udekorować owocami. Włożyć do lodówki.
    Najlepiej samkuje na następny dzień

Porady

Do pieczenia najlepiej włączyć termoobieg. Folia przykrywamy aby beza miała ładny biały kolor

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować