Beza z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Bezy z tym kremem znikają natychmiast.....

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • BEZY:
    - białka (kurze): 3 sztuki
    - cukier biały: 15 dekagramów
    KREM:
    - mleko: 250 mililitrów
    - cukier: 50 gramów
    - Żelatyna: 15 gramów
    - żółtka: 3 sztuki
    - czekolada gorzka: 50 gramów
    - brandy: 1 łyżka
    - śmietana (kremówka 30= 36 %): 250 mililitrów
    - śmietana (kremówka 30= 36 %): 2 łyżki
    - czekolada gorzka: 30 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Beza z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy małe ilości cukru nadal ubijając.
  • 2. Nakładamy łyżką małe porcje na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 125 stopni.
  • 3. Mleko mieszamy z cukrem i żelatyną. Odstawiamy na 10 minut, aby napęczniała.
  • 4. Do mleka dodajemy żółtka i ubijamy w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, a krem wystygnie. Dodajemy brandy.
  • 5. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dokładnie mieszamy śmietanę z masą.
  • 6. Między dwie bezy nakładamy krem. W małym garnku rozpuszczamy czekoladę z 2 łyżkami śmietany. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować