Beza z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy małe ilości cukru nadal ubijając.
2.Nakładamy łyżką małe porcje na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 125 stopni.
3.Mleko mieszamy z cukrem i żelatyną. Odstawiamy na 10 minut, aby napęczniała.
4.Do mleka dodajemy żółtka i ubijamy w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, a krem wystygnie. Dodajemy brandy.
5.Śmietanę ubijamy na sztywno. Dokładnie mieszamy śmietanę z masą.
6.Między dwie bezy nakładamy krem. W małym garnku rozpuszczamy czekoladę z 2 łyżkami śmietany. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze