bezglutenowa babka o smaku cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubicie babkę? ja uwielbiam, lecz mam uczulenie na gluten, dlatego jak tylko trafiłam na przepis babki bezglutenowej (mojewypieki.com) , od razu postanowiłam ją upiec. I to był strzał w 10! Puszysta, rozpływająca się w ustach, delikatna i mega cytrynowa… Spróbujcie sami!

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    1 i 3/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
    200 g masła
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    otarta skórka z 2 cytryn lub aromat cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezglutenowa babka o smaku cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Jajka (w całości, nie oddzielamy białek od żółtek) umieścić w misie miksera. Ubić na jasną, bardzo puszystą masę, przez kilka minut. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać. Masa powinna być naprawdę bardzo puszysta i nawet więcej niż podwoić objętość, co zadecyduje o udanym wypieku i braku zakalca.
    Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę lub ekstrakt, wymieszać.
    Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
    Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (nie powinno zająć więcej niż 2/3 wysokości formy, inaczej 'ucieknie'; babka bardzo rośnie).
    Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyłożyć na kratkę, by przestygła. Przed podaniem oprószyć pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować