Przepyszne ciasteczka kokosowe, które znikają kilka chwil po upieczeniu! Ciasteczka nie zawierają glutenu, dlatego są odpowiednie dla osób chorych na celiakię.
30 min
Składniki:
100 g wiórek kokosowych
160 g (jedno opakowanie) kleiku ryżowego
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 jajka
250 g masła (w temperaturze pokojowej)
Bezglutenowe ciasteczka kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodawać po jednym jajku i miksować, aż cukier, masło i jajka się dokładnie połączą. Następnie należy dodać wiórki kokosowe oraz kleik ryżowy. Najlepiej wszystko ugnieść ręcznie, ponieważ ciasto jest bardzo gęste.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia i z ciasta formować kulki, które na blasze należy lekko docisnąć widelcem, by odbił się wzorek kratki. Uformowane ciasteczka należy piec, aż będą miały złoty kolor, a przy brzegach lekko brązowy. Na końcu można udekorować je cukrem pudrem bądź polewą czekoladową. Smacznego!
Komentarze