Bezglutenowe batoniki orzechowe

0 (0 ocen)

Batoniki wcale nie muszę być bardzo słodkie ani naszpikowane karmelem czy czekoladą. Polecam bezglutenowe batoniki przygotowane na bazie płatków jaglanych i kukurydzianych z orzechami. Są pyszne, zdrowe i z słodkością dostosowaną do naszych gustów.

Składniki:

  • 250g ugotowanej ciecierzycy (około 120g suchej)
    łyżeczka sody oczyszczonej
    2 szklanki płatków jaglanych
    szklanka płatków kukurydzianych bezglutenowych
    ½ szklanki pestek słonecznika
    ½ szklanki orzechów włoskich
    4 łyżki płynnego oleju kokosowego
    5 łyżek słodkiej śmietanki
    stewia/fruktoza/melasa/cukier biały lub brązowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Bezglutenowe batoniki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bezglutenowe batoniki orzechowe 1. Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie. Dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i blendujemy na gładko.
  • Bezglutenowe batoniki orzechowe 2. Dodajemy płatki jaglane i kukurydziane, pestki słonecznika, posiekane orzechy i śmietankę. Podgrzewamy olej kokosowy aż stanie się płynny. Dodajemy do reszty składników. Dokładnie mieszamy. Dosładzamy wg własnego gustu.
  • Bezglutenowe batoniki orzechowe 3. Całość dokładnie mieszamy. Formę 25X25cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wyrównujemy i lekko dociskamy.
  • Bezglutenowe batoniki orzechowe 4. Pieczemy w 190 stopniach C przez 20 minut. Tniemy na batoniki po całkowitym wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować