Bardzo smaczne kopytka z dynią na mące bezglutenowej.Idealne dla dzieci:)
Składniki:
650 g ugotowanych,ugniecionych i przestudzonych ziemniaków
1 jajko
1 szklanka puree z dyni
2 szklanki mąki bezglutenowej plus dodatkowo do podsypywania
sól i czerwona sproszkowana papryka do smaku
1 łyżka oliwy
boczek pokrojony w kosteczkę
1 cebula pokrojona w kosteczkę lub piórka
marynowane karczochy, również pokrojone
Bezglutenowe kopytka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wlać wodę i pozostawić do zagotowania. Ziemniaki połączyć z jajkiem,mąka i pure z dyni .Dobrze zagnieść, posolić i doprawić do smaku papryką w proszku.
2.Z ciasta,na posypanej mąką stolnicy lub blacie formować dłonią wałeczki , każdy przeciąć co 2 cm (lub według uznania) .
3.Gotującą sie wodę lekko posolić i wlać 1 łyżkę oliwy lub oleju.Na wrzątek wrzucać surowe kopytka i gotować ok 2 min od czasu wypłynięcia.Ugotowane wyciągać łyżką cedzakowa i przełożyć na durszlak.
Komentarze