Bezglutenowe kopytka z dynią

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo smaczne kopytka z dynią na mące bezglutenowej.Idealne dla dzieci:)

Składniki:

  • 650 g ugotowanych,ugniecionych i przestudzonych ziemniaków
    1 jajko
    1 szklanka puree z dyni
    2 szklanki mąki bezglutenowej plus dodatkowo do podsypywania
    sól i czerwona sproszkowana papryka do smaku
    1 łyżka oliwy

    boczek pokrojony w kosteczkę
    1 cebula pokrojona w kosteczkę lub piórka
    marynowane karczochy, również pokrojone
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bezglutenowe kopytka z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na kopytka 1. Do dużego garnka wlać wodę i pozostawić do zagotowania. Ziemniaki połączyć z jajkiem,mąka i pure z dyni .Dobrze zagnieść, posolić i doprawić do smaku papryką w proszku.
  • kopytka dyniowe 2. Z ciasta,na posypanej mąką stolnicy lub blacie formować dłonią wałeczki , każdy przeciąć co 2 cm (lub według uznania) .
  • kopytka dyniowe 3. Gotującą sie wodę lekko posolić i wlać 1 łyżkę oliwy lub oleju.Na wrzątek wrzucać surowe kopytka i gotować ok 2 min od czasu wypłynięcia.Ugotowane wyciągać łyżką cedzakowa i przełożyć na durszlak.
  • boczek z cebulką i karczochem 4. Na rozgrzana patelnię wrzucić boczek,cebulę i karczochy. Zrumienionymi posypać ugotowane kopytka dyniowe.Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować