ser biały twarogowy 210 g
jajka 2
cukier lub ekstrakt z wanilii
koncentrat mąki bezglutenowej Schär 130 – 150 g plus do ewentualnego podsypania
cynamon
masło klarowane 1 – 2 łyżki
szczypta soli
Bezglutenowe kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Ser biały przeciskam przez praskę, dodaję dwa żółtka i ekstrakt waniliowy, mieszam. Białka z jajek ubijam na sztywną pianę z dodatkiem soli. Kolejno do twarogu dodaję ubitą pianę, mieszam do połączenia. Stopniowo dodaję koncentrat mąki bezglutenowej, mieszając łyżką. Kiedy ciasto na kluski będzie zwarte przekładam je na stolnicę, podsypuję mąką i zagniatam do uzyskania pożądanej konsystencji.
Ciasto dzielę na dwie lub trzy części, roluję długie wałeczki jak na kopytka. Każdy rulon lekko spłaszczam i pod ukosem wykrawam kluski o dowolnej wielkości. W razie potrzeby podsypuję mąką.
Kluski wrzucam partiami na osolony wrzątek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody gotuję je przez 1 minutę. Następnie wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję z klarowanym masłem i cynamonem.
Smacznego,
Komentarze