Bezglutenowe kluski leniwe

4.48 (182 ocen)

  • 30 min

Kluski leniwe bezglutenowe

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje

    ser biały twarogowy 210 g
    jajka 2
    cukier lub ekstrakt z wanilii
    koncentrat mąki bezglutenowej Schär 130 – 150 g plus do ewentualnego podsypania
    cynamon
    masło klarowane 1 – 2 łyżki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Kluski Kluski leniwe

Bezglutenowe kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Ser biały przeciskam przez praskę, dodaję dwa żółtka i ekstrakt waniliowy, mieszam. Białka z jajek ubijam na sztywną pianę z dodatkiem soli. Kolejno do twarogu dodaję ubitą pianę, mieszam do połączenia. Stopniowo dodaję koncentrat mąki bezglutenowej, mieszając łyżką. Kiedy ciasto na kluski będzie zwarte przekładam je na stolnicę, podsypuję mąką i zagniatam do uzyskania pożądanej konsystencji.
    Ciasto dzielę na dwie lub trzy części, roluję długie wałeczki jak na kopytka. Każdy rulon lekko spłaszczam i pod ukosem wykrawam kluski o dowolnej wielkości. W razie potrzeby podsypuję mąką.
    Kluski wrzucam partiami na osolony wrzątek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody gotuję je przez 1 minutę. Następnie wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję z klarowanym masłem i cynamonem.
    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować