Bezglutenowe muffinki z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Coś dla amatorów czekolady i orzechów. Muffinki są bezglutenowe i nie zawierają produktów mlecznych. Oczywiście mogą być zrobione również w wariancie ze zwykłą gorzką czekoladą i masłem zamiast oleju kokosowego.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    70g masła orzechowego
    8 łyżek miodu
    2 jajka
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    70g orzechów prażonych
    70g czekolady bezglutenowej

    Składniki na sos czekoladowy:
    70g czekolady bezglutenowej
    40g oleju kokosowego
    2 łyżki miodu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Bezglutenowe muffinki z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zblenduj masło orzechowe z miodem i jajkami.
  • 2. Dodaj do tego sól i sodę.
  • 3. Dodaj do masy posiekane orzechy i rozpuszczoną czekoladę.
  • 4. Przelej ciasto do silikonowych foremek i piecz w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 175°C.
  • 5. „Polej” wegańskim sosem czekoladowym (przepis poniżej).
  • 6. Sos czekoladowy:
    Na małym ogniu roztop na patelni czekoladę i olej.
  • 7. Dodaj powoli miód i sól.
  • 8. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję przelej do miseczki i odstaw na około 12-15 min do lodówki. Czekaj, aż masa zgęstnieje.
  • 9. Jeśli masa nie jest wystarczająco jednolita można jeszcze ją zblendować.
  • 10. „Polej” chłodne babeczki sosem i udekoruj orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Porady

Jeśli chcemy pokusić się o „tradycyjną” wersję babeczek wystarczy użyć zwykłej gorzkiej czekolady, a olej kokosowy może być zastąpiony masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować