Bezglutenowe placki ziemniaczane z natką pietruszki

4.98 (152 ocen)

  • 45 min

Tym razem do placków ziemniaczanych zamiast mąki pszennej dodałam mąki kukurydzianej. Placki wyszły bardzo pyszne i syte. Mąka kukurydziana jest w nich lekko wyczuwalna. Ich smak podkreśliłam natką pietruszki. Polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto ziemniaczane:
    1 kg ziemniaków
    1 średnia cebula
    2 duże jajka
    5 łyżek mąki kukurydzianej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    2 kopiaste łyżeczki suszonej natki pietruszki
    2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (152 ocen)

Bezglutenowe placki ziemniaczane z natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na drobnej tarce do ziemniaków i odciskamy z nadmiaru wody ( można odcisnąć na gęstym sitku ). Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków.
  • 2. Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąkę kukurydzianą, natkę pietruszki, śmietanę, następnie dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. podajemy i smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować