Tym razem do placków ziemniaczanych zamiast mąki pszennej dodałam mąki kukurydzianej. Placki wyszły bardzo pyszne i syte. Mąka kukurydziana jest w nich lekko wyczuwalna. Ich smak podkreśliłam natką pietruszki. Polecam.
45 min
Składniki:
Ciasto ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
2 duże jajka
5 łyżek mąki kukurydzianej
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
2 kopiaste łyżeczki suszonej natki pietruszki
2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Bezglutenowe placki ziemniaczane z natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na drobnej tarce do ziemniaków i odciskamy z nadmiaru wody ( można odcisnąć na gęstym sitku ). Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków.
2.Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąkę kukurydzianą, natkę pietruszki, śmietanę, następnie dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. podajemy i smacznego.
Komentarze