Bezglutenowy chleb gryczany z siemieniem lnianym i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ten chleb to prawdziwe zdrowie na talerzu! - siemię lniane jest źródłem omega-3 i błonnika- mąka gryczana jest bogata w witaminy z grupy B, błonnik i wiele składników mineralnych- żurawina - korzystnie wpływa na drogi moczowe- morele - źródło wapnia, żelaza

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na 2 małe keksówki lub 1 dużą

    400g mąki gryczanej
    100g bezglutenowego mixu do wypieków
    100g bezglutenowych płatków owsianych
    100g siemienia lnianego
    50g drożdży
    łyżeczka cukru
    garść płatków migdałowych
    garść suszonej żurawiny
    garść pokrojonej w kostkę suszonej moreli
    łyżka octu balsamicznego
    łyżka soli
    letnia woda przegotowana: 700-800ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Bezglutenowy chleb gryczany z siemieniem lnianym i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Jeśli jest zwarta, taka do ugniatania, dolać wody.
  • 2. Odstawić na 1-1,5h do wyrośnięcia
  • 3. Nagrzać piekarnik do 170 stopni
  • 4. Ciasto przełożyć do formy i piec 50 minut. Sprawdźcie przy pierwszym pieczeniu jaki czas będzie najlepszy z użyciem waszego piekarnika - powinien być lekko zrumieniony, skórka twarda, w środku dopieczony, ale nie wysuszony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować