Bezglutenowy Styropian- fit sernik na jogurtach z jabłkami

4.51 (166 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lato za pasem więc dziś przepis na ciasto dla fit łasuchów. Ten lekki serniczek, z masą na bazie jogurtu naturalnego i kukurydzianym spodzie smakuje wybornie. Będzie on świetną alternatywą dla osób chcących zgubić kilka kilogramów, jak i dla osób z nietolerancją glutenu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki kukurydzianej
    5 żółtek
    2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    1/2 szkl. mleka
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    2 łyżki ksylitolu

    Masa:
    500 g jogurtu naturalnego
    5 białek
    1 budyń waniliowy/śmietankowy bezglutenowy
    3 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżki ksylitolu

    Dodatkowo:
    2 jabłka
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezglutenowy styropian- fit sernik na jogurtach z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy mokre i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Gdyby ciasto było za klejące podsypujemy je odrobiną mąki kukurydzianej.
  • 2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, następnie przesiewamy budyń, słodzik i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy jogurt, ewentualnie wiórki kokosowe i krótko mieszamy.
  • 3. Tortownicę/formę wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy 1 część ciasta, układamy owoce, a na nie wykładamy masę jogurtową. Na wierzch kruszymy/rwiemy drugą część ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować