Bezowa fantazja

0 (0 ocen)

Beza to idealne rozwiązanie na słodkości które zachwycą wszystkich domowników.

Składniki:

  • 8 białek
    420g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki octu
    1000g sera mascarpone
    200g śmietanki 36%
    cukier puder ( według własnego uznania )
    ulubione owoce ( np. truskawki, maliny, borówki amerykańskie )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bezowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy bezę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec powoli dodać cukier. Na samym końcu dosypać mąkę ziemniaczaną, ocet i dokładnie wymieszać, ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Przelewamy ją na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, dla uformowania idealnego okręgu, warto wspomóc się talerzem i obrysować go na papierze długopisem. Boki masy formować wyżej a środek nieco niżej. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, a po 10 minutach zmniejszyć do temperatury 140 stopni. Po kolejnych 40 minutach przykrywamy bezę listkiem papieru do pieczenia aby zbytnio nam nie zbrązowiała i zostawiamy bezę na kolejne 40 minut. Po zakończonym czasie zostawiamy bezę w uchylonym piekarniku aby odpoczęła ;)

    Masa na bezę:

    Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z serkiem mascarpone następnie dodajemy cukier puder według własnego uznania ( jak kto woli słodkie )
    mieszamy wszystkie składniki.

    Masę przekładamy na wystudzoną bezę i dekorujemy owocami.



    Smacznego !

Porady

Warto pamiętać o tym, że najlepiej przełożyć masę razem z owocami na chwilę przed podaniem torty, gdyż beza pod wpływem masy już po dłuższym czasie traci chrupkość. Warto pamiętać również o tym, iż bezę powinno trzymać się w suchym chłodnym miejscu, lecz nie w lodówce !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować