BEZA:
2 białka jajek rozmiar L (białko należy oddzielić 3-4 godziny wcześniej i pozostawić w temperaturze pokojowej)
130 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
KREM CZEKOLADOWY:
100 g miękkiego masła
100 ml śmietanki 30%
200 g czekolady śmietankowej gorzkiej
kakao
Bezowe szaleństwo z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bezy
Białka ubijamy. Pod koniec ubijania zaczynamy stopniowo dodawać cukier z cukrem wanilinowym. Ubijamy do momentu, aż piana zacznie lśnić.
Na 2 kawałkach papieru pergaminowego rysujemy 6 krążków o średnicy 6 cm i wykładamy nimi blachy do pieczenia.
Ubite białka przekładamy do worka cukierniczego. Szprycujemy 6 płaskich krążków na pergaminie oraz 6 wyższych rozetek („kapelusz”) o średnicy 6 cm.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 140°C, w tej temperaturze pieczemy bezy przez pierwsze 20 minut; następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Taka ilość czasu spowoduje, że bezy będą chrupiące z zewnątrz, ale ciągliwe w środku. Jeżeli chcemy mieć bezy całkowicie suche, należy zmniejszyć temperaturę do 110°C i suszyć jeszcze około 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia
KREM CZEKOLADOWY:
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach, śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią startą czekoladę. Dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy miękkie masło.
Na płaski spód wystudzonej bezy dajemy krem czekoladowy, następnie przykrywamy rozetką. Bezy dekorujemy kakao. Smacznego:) Dawid
Komentarze