Bezowe torciki z malinami

4.5 (148 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny i lekki . Słodycz bezy równoważy konfitura z malin i delikatny serek mascarpone. Rewelacyjny deser !

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji;

    bezy;
    3/4 szklanki białek (około 6-7 białek)
    szklanka drobnego cukru
    szczypta soli

    krem;
    200ml śmietany kremówki
    25 dag serka mascarpone
    opcjonalnie łyżka pudru

    oraz;
    5 dużych łyżek konfitury z malin (mogą być wiśnie)
    mrożone lub świeże maliny
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Bezowe torciki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaję cukier. Miksuję tak długo aż cukier się rozpuści a beza będzie idealnie sztywna. Za pomocą tylki i rękawa cukierniczego wyciskam na papier do pieczenia porcje bezy, średnicy około 7cm. Pamiętam o tym by zachować odstęp pomiędzy nimi. Bezy wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika i piekę 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temp do 120 st i piekę kolejne 45 minut. Studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy bezy całkowicie zastygną delikatnie zdejmuję je z papieru.

    Kremówkę ubijam mikserem na puch, dodaję serek mascarpone i miksuję aż masa się połączy. Dla fanów słodkich smaków, polecam dodać łyżkę pudru.

    Na talerz wykładam bezę, nakładam na nią łyżkę konfitury malinowej i przykrywam porcją kremu. Układam po kilka malin i przykrywam drugą bezą. Podaję od razu. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Masa Mascarpone Owoce Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Walentynki

Podobne przepisy

4.5 (180 ocen)

Zdobywca nagrody

Bezowe mini torciki z truskawkami

To może cię zainteresować