Bezowe torciki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaję cukier. Miksuję tak długo aż cukier się rozpuści a beza będzie idealnie sztywna. Za pomocą tylki i rękawa cukierniczego wyciskam na papier do pieczenia porcje bezy, średnicy około 7cm. Pamiętam o tym by zachować odstęp pomiędzy nimi. Bezy wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika i piekę 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temp do 120 st i piekę kolejne 45 minut. Studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy bezy całkowicie zastygną delikatnie zdejmuję je z papieru.
Kremówkę ubijam mikserem na puch, dodaję serek mascarpone i miksuję aż masa się połączy. Dla fanów słodkich smaków, polecam dodać łyżkę pudru.
Na talerz wykładam bezę, nakładam na nią łyżkę konfitury malinowej i przykrywam porcją kremu. Układam po kilka malin i przykrywam drugą bezą. Podaję od razu. Smacznego :)
Komentarze