Doskonały, szybki do przygotowania mazurek, z masą czekoladową, przygotowany bez mąki, wyłącznie z orzechów, zasmakuje każdemu i bedzie pięknie prezentował się na wielkanocnym stole!
Łatwy
Składniki:
- orzechy włoski (mielone): 2 szklanki
- migdały (uprażone i zmielone): 0.5 szklanki
- orzechy laskowe (zmielone): 0.5 szklanki
- białka z jajka: 5 sztuk
- cukier brązowy,drobny: 1.25 szklanki
- cukier waniliowy: 1 opakowanie
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
- masa krówkowo-czekoladowa (może być masa krówkowa, bez dodatku kakao): 0.5 puszki
- mielone orzechy do dekoracji: 4 łyżki
Bezowy mazurek z orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka należy umieścić w misce, dodać sól i utrzeć na sztywną pianę.
2.Zmielone orzechy należy wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
3.Do orzechów należy przełożyć pianę z białek i dokładnie wymieszać.
4.Masę orzechową przełożyć do formy i piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Zostawić w w wyłączonym piekarniku na kolejne 15, wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
5.Wysmarować dokładnie masą krówkowo-czekoladową i ozdobić orzechami. Ja posypuje wierzch zmielonymi orzechami.
Komentarze