Bezowy mazurek z orzechów

4.5 (192 ocen)

  • Łatwy

Doskonały, szybki do przygotowania mazurek, z masą czekoladową, przygotowany bez mąki, wyłącznie z orzechów, zasmakuje każdemu i bedzie pięknie prezentował się na wielkanocnym stole!

  • Łatwy

Składniki:

  • - orzechy włoski (mielone): 2 szklanki
    - migdały (uprażone i zmielone): 0.5 szklanki
    - orzechy laskowe (zmielone): 0.5 szklanki
    - białka z jajka: 5 sztuk
    - cukier brązowy,drobny: 1.25 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - masa krówkowo-czekoladowa (może być masa krówkowa, bez dodatku kakao): 0.5 puszki
    - mielone orzechy do dekoracji: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezowy mazurek z orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka należy umieścić w misce, dodać sól i utrzeć na sztywną pianę.
  • 2. Zmielone orzechy należy wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
  • 3. Do orzechów należy przełożyć pianę z białek i dokładnie wymieszać.
  • 4. Masę orzechową przełożyć do formy i piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Zostawić w w wyłączonym piekarniku na kolejne 15, wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
  • 5. Wysmarować dokładnie masą krówkowo-czekoladową i ozdobić orzechami. Ja posypuje wierzch zmielonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować