Bezowy wieniec porzeczkowy

0 (0 ocen)

Krucha z wierzchu beza, kryje miękki środek. Użyte w deserze owoce porzeczki idealnie natomiast przełamują jej słodycz. Do tego delikatny krem, który wraz z bezą rozpływa się w ustach i mamy „Niebo na talerzu”!

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 4 białka,
    • 3 żółtka,
    • Owoce czarnej i czerwonej porzeczki (około 1,5- 2 szklanki),
    • 400 gram serka mascarpone,
    Składnik dodatkowy:
    • 220 gram cukru drobnego do wypieków (do bezy),
    • 2 łyżki cukru drobnego do wypieków (do kremu)
    Składniki robocze:
    • ¾ łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżeczka soku z cytryny,
    • Szczypta soli
    Dekoracja:
    • Cukier puder do posypania,
    • Świeże listki porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Krem

Bezowy wieniec porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubijanie białek 1. BEZA:
    Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier. Bezę ubijamy ok 15 minut do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Gotowa powinna być gęsta, błyszcząca i sztywna.
  • formowanie 2. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22 cm. Na okrąg łyżka po łyżce wykładamy bezę, formując wieniec. Wierzch wieńca wygładzamy, by powstało miejsce na krem. Tak przygotowany wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po jego włożeniu temperaturę zmniejszamy do 130°C. W tej temperaturze bezę suszymy około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy. Pozostawiamy w nim bezę do całkowitego wystygnięcia. Polecam upiec ją wieczorem i zostawić na noc.

  • ubijanie żółtek 3. KREM MASCARPONE:
    Żółtka z cukrem umieszczamy w garnuszku i ubijamy na parze.
  • dodanie serka do żółtek 4. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Gotową masę żółtkową łączymy z serkiem mascarpone, dodając go partiami do masy.
  • wyłożenie kremu na bezę 5. Otrzymany krem wykładamy na przestygniętą bezę.
    OWOCE:
    Porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Gotowe wykładamy dość grubą warstwą na krem.
    Całość dekorujemy świeżymi listkami porzeczki, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować