Krucha z wierzchu beza, kryje miękki środek. Użyte w deserze owoce porzeczki idealnie natomiast przełamują jej słodycz. Do tego delikatny krem, który wraz z bezą rozpływa się w ustach i mamy „Niebo na talerzu”!
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 4 białka,
• 3 żółtka,
• Owoce czarnej i czerwonej porzeczki (około 1,5- 2 szklanki),
• 400 gram serka mascarpone,
Składnik dodatkowy:
• 220 gram cukru drobnego do wypieków (do bezy),
• 2 łyżki cukru drobnego do wypieków (do kremu)
Składniki robocze:
• ¾ łyżki mąki ziemniaczanej,
• 1 łyżeczka soku z cytryny,
• Szczypta soli
Dekoracja:
• Cukier puder do posypania,
• Świeże listki porzeczki
Bezowy wieniec porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BEZA:
Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier. Bezę ubijamy ok 15 minut do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Gotowa powinna być gęsta, błyszcząca i sztywna.
2.Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22 cm. Na okrąg łyżka po łyżce wykładamy bezę, formując wieniec. Wierzch wieńca wygładzamy, by powstało miejsce na krem. Tak przygotowany wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Po jego włożeniu temperaturę zmniejszamy do 130°C. W tej temperaturze bezę suszymy około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy. Pozostawiamy w nim bezę do całkowitego wystygnięcia. Polecam upiec ją wieczorem i zostawić na noc.
3.KREM MASCARPONE:
Żółtka z cukrem umieszczamy w garnuszku i ubijamy na parze.
4.Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Gotową masę żółtkową łączymy z serkiem mascarpone, dodając go partiami do masy.
5.Otrzymany krem wykładamy na przestygniętą bezę.
OWOCE:
Porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy. Gotowe wykładamy dość grubą warstwą na krem.
Całość dekorujemy świeżymi listkami porzeczki, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Komentarze