Biodrówka to doskonałe mięso. Świetnie nadaje się do gulaszy, ale nie tylko. W tej wersji jednak zjemy ją najczęściej. Taki gulasz robi się właściwie sam – sekretem jest długie duszenie mięsa na niewielkim ogniu. Biodrówka nie jest mięsem bardzo tłustym, dlatego możemy mieć pewność, że nasze danie będzie naprawdę smaczne, a mięso będzie rozpływać się w ustach.
4.46 (193 ocen)
Co to jest biodrówka? Biodrówka to część mięsa wieprzowego, a dokładniej część odcinka krzyżowego półtuszy. Biodrówka mięso to bardzo wdzięczny materiał do eksperymentów w kuchni. Pamiętajcie jednak, że do mięsa przyda się ostry, dobry nóż. Najlepiej mieć w kuchni jeden nóż tylko i wyłącznie do mięsa, ze względów higienicznych.
Co zrobić z biodrówki na obiad? Z pewnością najprostszym rozwiązaniem będzie przygotowanie gulaszu. Tak jak w naszym przepisie, biodrówkę możemy przygotować w sosie własnym. W powyższym przepisie do gulaszu dodajemy też grzyby dla smaku. Możecie również przygotować mięso z innymi dodatkami. Biodrówka w sosie z pokrojoną w kostkę papryką, kiszonym ogórkiem lub cebulą będzie pyszna.
Biodrówka – przepisy z tym mięsem są bardzo różnorodne. Dania z biodrówki to także kotlety mielone. Biodrówka dobrze nadaje się do mielenia, możemy przygotować z niej zarówno klasyczne kotlety mielone, jak i na przykład gołąbki czy pulpety w sosie. Możemy także wykorzystać biodrówkę jako bazę do zup. Biodrówka to również dobre mięso na pieczeń.
Komentarze