Ciasto biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT.:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka-ubić na puch. Następnie mąkę wymieszać z proszkiem ,delikatnie połączyć z masą jajeczną. Upiec biszkopt. Po wystudzeniu przekroić na pół.
MASA:
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody--wystudzić. Ser ucieramy z cukrem dodajemy tężejącą galaretkę--mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę + dwie śnieżki.Delikatnie przekładamy łączymy śmietanę z serem. Powstałą masą przekładamy biszkopt. Odstawiamy do stężenia.
Wierzch biszkoptu smarujemy dżemem i posypujemy posypką.
Składniki posypki smażymy na patelni na złoty kolor, zimną posypka posypujemy ciasto.
Porady
Śmietana kremówka lepiej się ubije jeśli ją wcześniej schłodzimy w lodówce.dżem brzoskwiniowy możemy zastąpić innym np.truskawkowym
Komentarze